Att jobba som interimskonsult

Att ta steget att starta sin egen verksamhet och därmed påbörja sin konsultresa kan vara både spännande och fyllt med frågetecken. Kanske har du funderat en lägre tid på att ta steget men tvekat innan du riktigt hunnit komma i gång. Innan du startar upp din verksamhet finns det flera faktorer som kan vara bra att ha i åtanke.

Vi på Capacify får dagligen frågor av blivande konsulter på vad som kan vara bra att tänka på innan dom startar i gång sin konsultresa. I texten nedan listar vi ett antal punkter som kan vara bra att ha koll på och känna till för att du ska kunna ta steget fullt ut och bli interimskonsult.

Hör av dig om det uppstår några frågor. Vi finns här för att guida dig till att påbörja din konsultresa.

Filip Carlström
Filip.carlstrom@capacify.se
+46 73 734 51 51

Elin Lindberg
Elin.lindberg@capacify.se
+46 72 220 14 53

Starta ditt bolag för att bli interimskonsult

Det första steget är att starta upp ditt bolag. Det gör du enklast via Verksamt.se. Där kan du även läsa mer om:

Vilken bolagsform som passar dig bäst. Det vanligaste är att du som konsult startar upp ett aktiebolag vilket gör att du kan fakturera din uppdragsgivare.
Du kan även läsa mer om godkännande för F-skatt och moms.

Pension, försäkring och ersättning

- Som egenföretagare behöver du även ansvara för att betala in tjänstepension och ta ut lön för att ta del av den statliga pensionen. ”För att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd, behöver du ta ut lön eller ha ett överskott samt betala in avgifter och skatter för att tjäna in till din allmänna pension från staten. För att kompensera den tjänstepension som de flesta anställda har via sina arbetsgivare, bör du även spara minst 4,5 % av din inkomst.” (Verksamt.se, 2022)
- Du behöver även skaffa dig en ansvarsförsäkring.
- För mer information om vad som kan vara bra att tänka på innan du startar i gång ditt bolag besök Verksamt.se.
- Fundera över och räkna på vad som skulle vara en rimlig nivå att debitera i timmen för att möta dina ekonomiska behov och situation.

Fundera över vad och vilka du vill jobba med?

- Ta en funderare på vilka bolag eller inom vilka branscher du vill ha uppdrag. Det är inte ovanligt att interimsbolag är specialister inom specifika branscher och områden. Vissa bolag jobbar även bredare- fundera över vilka partners som passar dig utifrån deras inriktning, varumärke och vad de står för.
- Som ny inom konsultvärlden kan det vara tänkvärt att nätverka, både med privatpersoner, tidigare kollegor och interimsbolag.
- På Capacify strävar vi alltid mot att arbeta med Kvalitet inte bara hastighet. Det är ett genomgående tema i vårt arbetssätt. För oss är det en självklarhet i vårt mindset samt i våra processer. Hastigheten är viktig, men inte på bekostnad av kvalité. Vi arbetar även datadrivet och kombinerar vårt personliga hantverk och nätverk med ett datadrivet arbetssätt i våra matchningar. Dedikerat team - Vi har gedigen och bred kunskap från många konsultuppdrag och branscher. Vi jobbar alltid i team för att säkerställa stabilitet, spetskompetens och nya perspektiv. För oss är långsiktiga relationer både med våra kunder och konsulter något vi alltid värdesätter och strävar mot. Genom att få en djupare förståelse av vad du som konsult söker i ditt nästa uppdrag gör vi matchningen mellan dig och kund mer träffsäker.

Vid ytterligare frågor och funderingar:

Vi på Capacify hoppas att detta avsnitt kunnat besvara några av de frågor och funderingar som kan dyka upp innan du tar steget ut i konsultvärlden. Vi på Capacify är alltid måna om att knyta nya kunder och konsulter till vårt nätverk. Om du går i tankarna på att bli konsult och vill boka in en avstämning med oss tveka inte att höra av dig till antingen:

Filip Carlström, +46 73 734 51 51 eller Elin Lindberg, +46 72 220 14 53.

Lycka till!

Om du vill ha hjälp är vi redo!

Precis som vanligt finns vi här när du letar efter din nästa interimskonsult . Hör av dig!

Läs fler artiklar

Kontakta oss

Tack! Vi har tagit emot ditt meddelande!
Hoppsan! Någonting gick fel när formuläret skickades. Försök igen eller mejla direkt till info@capacify.se
Läs mer
KONTAKTA MIG OM FRÅGOR

Linda Ribbing