Målsättning & fokus
Kan du dela med dig av din planering och målsättningar för den kommande säsongen? Finns det speciella höjdpunkter eller evenemang som du ser fram emot eller har särskilt fokus på?
Efter en lång skada är det äntligen dags för mig att stå på skidor igen! Det blir i Idre tillsammans med min fysio i en vecka. Det är för mig den största höjdpunkten, att äntligen få göra det jag älskar igen!
Jag har som målsättning att vara tävlingsredo i februari. En stor höjdpunkt blir att få tävla igen! Då blir det många Europacuper för mig i bland annat Grasgehren i Tyskland, Les Contamines i Frankrike, San Pellegrino i Italien och Reiteralm i Österrike.
Det jag ser mest fram emot är Junior-VM som förmodligen går i Italien detta år! Där satsar jag trots skadan på en seger! Går skidåkningen som på räls finns även möjligheten för mig att få starta min första världscup i Reiteralm, Österrike i slutet av februari! En viktig milstolpe i min karriär.
Hur håller du uppe ditt fokus när du tränar och tävlar för att maximera din prestation? Använder du speciella tekniker eller strategier för att bibehålla koncentrationen och rikta den mot dina mål?
Delvis tror jag att svaret ligger i att jag har en sådan otrolig passion för skidåkningen på både träningar och tävlingar, att jag inte kan tänka på något annat än just det i stunden. Drivet att alltid vilja bli bättre och utvecklas är nog det som tagit mig dit jag är idag.
Under detta år när jag varit skadad har jag även jobbat mycket med mental träning med min mental coach, där jag fått lära mig olika metoder för att prestera när det gäller. Vi har jobbat mycket med att komma ner i mitt undermedvetna för att jag verkligen ska lära mig att till exempel lugna ner mig om jag är nervös, eller visualisera att åka mitt bästa eller vara mitt starkaste jag. Vi har aldrig fokuserat på resultatmål, utan på vad jag ska göra för att åka mitt bästa, som kan leda till att jag vinner en tävling. Om man fokuserar för mycket på resultat så låser det sig oftast för många människor. Dessutom kan jag inte påverka hur bra de andra presterar på tävlingar!
Hur navigerar du genom utmaningar och behåller din motivation när du stöter på hinder?
För mig har det handlat mycket om att ha en tydlig målsättning som har hjälpt mig att fortsätta köra när jag har varit nära att ge upp. Under rehaben har jag alltid sett att jag vill åka mitt bästa på Junior-VM, där jag har stora chanser att ta medalj. Jag har också mer långsiktiga mål som OS och VM om några år som tänder en gnista i mig. Jag har också små dagliga mål som motiverar mig på träningspass där jag exempelvis är trött. Det handlar mycket om små påminnelser som får mig att bita ihop. Här kommer några av de jag använder mig mest av:
”Kan andra så kan jag”
”Du har inte kommit så här långt för att ge upp nu”
”Jag ska visa andra vad jag går för”
”Ingen minns en fegis”
”Vem har sagt att det ska vara lätt?”
Dessa små påminnelser kan jag säga i mitt huvud när det är lite motigt. Det får mig att bita ihop eller att tända en gnista i mig som gör att jag blir mer motiverad i stunden. Sedan tror jag att man måste ha långsiktiga målsättningar som svarar på frågan ”Varför? Varför gör jag det här?”. Har du inget svar på det är det väldigt svårt att fortsätta när det är tufft.
Hur går du tillväga när du formulerar realistiska men samtidigt utmanande mål för dig själv? På vilket sätt påverkar dessa långsiktiga mål din dagliga träning och förberedelse inför olika aktiviteter?
Det är en fin balans att ha just utmanande men samtidigt realistiska mål. Jag tycker målen ska vara så pass utmanande att det får mig att alltid ta i lite mer i träningen, men det får heller inte bli för mycket så att det blir en negativ press. Målen ska göra dig glad och motiverad, inte stressad!
Jag har satt ganska öppna mål som ger mig möjligheten att pusha mig själv samtidigt som de blir realistiska. Nu är mitt långsiktiga mål att delta i OS 2026, detta för att jag inte vet exakt var jag kommer stå gentemot mina konkurrenter om 3 år. Därför är det också viktigt att varje halvår/varje år gå igenom sin målplan för att se vilka mål man har bockat av och om man vill ändra något i planen. Om två år kanske jag har ett mer definierat mål om OS när det är lite mer påtagligt.
Jag sätter även mål för varje träningspass, för att jag ska kunna genomföra träningen så bra jag bara kan. Om det är en träning i backen där det är dåligt väder och dåligt underlag, kan jag förmodligen inte åka mitt bästa. Då är ett bra mål istället att bestämma mig för att jag ska åka 5 åk idag. Eller att jag ska ta mig ner 5 åk utan att köra ut. Lite enklare mål men det tar mig fortfarande framåt. Man måste anpassa efter situationen!
Mental träning och stresshantering
Använder du någon form av mental träning för att förbättra din prestation och hantera stress? Finns det specifika rutiner eller övningar du utför för att stärka din mentala styrka?
Under hösten har jag kört ett program som jag fått av min mentala coach där vi jobbar med att slappna av så mycket att jag nästan somnar, för att komma åt mitt undermedvetna, där kunskapen verkligen fastnar. Varje dag gör jag olika andningsövningar som jag kommer ha nytta av vid stressiga situationer där jag behöver lugna mig. Vi jobbar också mycket med att visualisera mig stark, lugn och självsäker. Jag ser mig själv på starten i en tävling där jag är helt säker på mig själv och min skidåkning. Genom att visualisera detta regelbundet kommer det vara enklare sen när jag väl tävlar. Med min knäskada har jag visualiserat att jag är stark i knät och att allt känns som vanligt när jag åker skidor igen, för att förbereda mig inför denna säsong! Om du inte ens kan se dig själv göra det kommer det bli svårt att göra det i verkligheten!
Hur ser din balans ut mellan hård träning och återhämtning? Finns det några specifika strategier du använder för att undvika överträning och bibehålla optimal prestation?
Jag som person är väldigt bra på att sätta höga krav på mig själv, vilket jag jobbar på dagligen att förbättra. För att inte träna för hårt har det funkat bra för mig att ta ett steg tillbaka och faktiskt se hur stark jag är. Att prata positivt om mig själv och vara stolt över det jag åstadkommit än så länge. Det finns alltid folk som är bättre än mig, men många som också är sämre. Även om jag har långt kvar tills jag är nöjd, har jag också kommit en bra bit på vägen. Var stolt över det!
Med min korsbandsskada har jag verkligen förstått vikten av återhämtning. Om jag tränar mitt knä för hårt märker jag hur mycket sämre det blir. Det blir alltså inte bättre av att träna mer! Även om det kanske inte märks lika tydligt i resten av min träning, fungerar det exakt lika.
Jag fokuserar på att få i mig mycket energi i form av mat, oavsett om det är en träningsdag eller vilodag. Kosten ska inte underskattas! Har jag inte fått i mig tillräckligt med energi kör jag inte lika tunga träningspass. Då bryter jag bara ner kroppen.
Jag lägger även in fler vilodagar i mitt träningsschema för att låta musklerna vila och växa och även knät. Det gör mig också starkare att vila, även om jag har haft svårt att förstå det själv. Kroppen behöver mer återhämtning än vad man tror. Man får inte glömma bort att få in tillräckligt med sömn, det är oerhört viktigt.
Hur hanterar du pressen i avgörande ögonblick?
Den största pressen jag känner är när jag tävlar. Det mesta kommer från mig själv men även från tränare och andra i min närhet. Oftast bidrar pressen till en positiv känsla hos mig där jag vill visa alla vad jag går för. Att jag kan. Men ibland kan det bli för mycket och bidra negativt så att det blir en till stressfaktor. I sådana situationer handlar det om att lita på sig själv. Att lita på att jobbet jag lagt ner innan denna stund kommer ge resultat. Jag fokuserar på min andning och letar fram känslan av att jag är bäst i hela världen.
Jag är bra på att vända den negativa pressen och stressen till något positivt. Känner jag yttre press vilket jag ofta tycker är negativt, försöker jag bara tänka att jag ska visa dom att jag är ännu bättre än deras krav på mig. Jag jobbar med att alltid hitta det positiva i det negativa.
Har jag stress i vardagen brukar det hjälpa mig att skriva ner det, oavsett vad det är och sedan ta ett steg i taget! Eller även här ta ett steg tillbaka och vara stolt över allt jag redan gör!