23 September 2022

När du inte riktigt vet vilket bemanningsalternativ som passar bäst

Ibland är ens bemanningsbehov glasklart. Det finns en roll, en person, en funktion som ska ersättas med en nästintill likadan roll, person och funktion. Då är det enkelt att sätta en kravprofil och påbörja letandet. Lika ofta väcks många andra frågor och man vet inte vilken kompetens eller erfarenhet som krävs för nuläget. Ställ de svåra frågorna, var modig, transparent och våga ta hjälp. När en person väljer, eller ibland dessvärre inte valt själv, att gå vidare öppnar sig ofta många möjligheter. Kanske kan vi tänka annorlunda? Det finns många modiga frågor man bör passa på att ställa om framtid och organisationsstruktur. När vi kommer in och stöttar våra kunder i dessa lägen brukar vi hjälpa till att lyfta på många stenar.

Modiga frågor att ställa vid nyrekrytering:

 • hur snabbt behöver vi någon på plats?
 • Vilka kompetenser har vi idag och vad behöver vi för att ta oss dit vi vill?
 • Var är vi på väg och vad kräver det?
 • Finns det något annat sätt att organisera oss än det vi har nu?
 • Vilka mål vill vi uppnå genom en nyrekrytering
 • Vilken kompetens är viktigast för att nå målen?

Hur vet jag att jag bör du välja en interim lösning?

 • Behovet av temporär spetskompetens saknas i organisationen
 • Oväntat arbetsstopp eller frånvaro uppstår och det behövs få någon på plats snabbt.
 • När flexibilitet är viktigt, gällande både omfattning samt uppdragets längd.
 • När uppdraget behöver startas igång snabbt. En interimskonsult har en erfarenhet som gör att hen kan börja jobba snabbt utan en lång introduktion.
 • Du behöver nya ögon från en person som kan se på problem och frågor med ett nytt perspektiv och som är objektiv.

Flera skäl att ta hjälp

Att anlita en extern part för att tillsätta ett interimsuppdrag kan ha många skäl: tidsbrist, förmåga eller det som vi tycker är det allra roligaste skälet, ”vi vet inte riktigt vad vi behöver”. Kanske har bolaget gjort en snabb tillväxtresa och på vägen har både affärsmodell och kompetensbehov förändrats.

Valen man gör vid en ersättning är därför ofta helt avgörande för om bolaget tar sig dit man vill eller inte. Interim är en kostnadseffektiv och snabb lösning. När du är i behov utav tillfällig kompetens och en kostnadseffektiv lösning bör du fundera på att ta hjälp att anlita en interimskonsult.

När du tar hjälp - 6 tips till lyckat samarbete

 • Släpp in interimsföretaget så tidigt som möjligt. Ju tidigare i en process konsulten är med, desto större blir möjligheten att förstå och därmed kunna hjälpa till att se fler perspektiv. Perspektiv som kanske är svåra när man står mitt i.
 • Var transparent. Ju mer bakgrundsinformation som interimsföretaget får om bolagets strategi, dess utmaningar och vilken kompetens som finns i gruppen, desto större är chansen att verkligen kunna se helheten och därmed både möjligheter och fallgropar.
 • Kräv att bli utmanad. Kräv att få bli utmanad i dina förväntningar och önskemål om kompetens eller roll. Om du inte själv vet vilka frågor du ska ställa, så ska du kunna förvänta dig att konsulten vet det – och gör det. Frågorna är vägen till en skarp kravprofil.
 • Våga bli utmanad. Det kan vara jobbigt att bli ifrågasatt eller faktiskt inte veta vad man behöver. Men våga sätt dig i den sitsen och låt det få vara lite osäkert en stund. Det ligger på en duktig rekryteringskonsult att föra processen framåt och bara stanna till där en kort stund, innan saker faller på plats.
 • Kräv transparens. Som kund ska du ställa krav på att få vara informerad om processen. Att få veta vilka frågor som dyker upp hos kandidater eller vilka utmaningar som finns i att hitta den rätta kandidaten. Hur svårt eller lätt är det? Har vi rätt eller fel bild av vårt bolags varumärke? Har vi tänkt rätt löneläge för den här rollen? Ju mer du vet, desto lättare att fatta rätt beslut när det väl gäller.
 • Viktigast av allt: gå in i processen tillsammans. Se det som ett partnerskap där ni tillsammans ska föra bolaget framåt genom att hitta rätt kompetens. Komplexiteten i vår omvärld kräver tillsammansskap.

Varför bör vi ta hjälp med att hitta en interimskonsult?

Det finns stunder när ett externt perspektiv kan vara precis det som behövs för att rikta ljuset åt ett litet annat håll än det du först tänkt. Vi på Capacify tillsammans i partnerskap kan göra skillnad, vi hittar den kompetens eller person som är den perfekta matchen och som behövs för att organisationer ska utvecklas.

Om du vill ha hjälp är vi redo!

Precis som vanligt finns vi här när du letar efter din nästa interimskonsult . Hör av dig!

Läs fler artiklar

Kontakta oss

Tack! Vi har tagit emot ditt meddelande!
Hoppsan! Någonting gick fel när formuläret skickades. Försök igen eller mejla direkt till info@capacify.se
Läs mer
KONTAKTA MIG OM FRÅGOR

Linda Ribbing